Μεταβολισμός και διατροφή

Μεταβολισμός και διατροφή

Μεταβολισμός

ορίζεται το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται στα κύτταρα μας. Είναι δηλαδή όλες εκείνες οι βιοχημικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και απελευθέρωση ενέργειας καθώς και στην κατασκευή και αναδόμηση ιστών μέσω των θρεπτικών συστατικών που παίρνουμε καθημερινά από τις τροφές.

Βέβαια οι τροφές με τις οποίες εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας σήμερα καμία σχέση δεν έχουν σε θρεπτική αξία με τις ίδιες τροφές πριν 20- 30 χρόνια. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές αυτές υπολείπονται θρεπτικών συστατικών λόγο υψηλής επεξεργασίας και λόγο υπέρ καλλιέργειας του εδάφους. Άρα οι βιταμίνες ,τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που προσλαμβάνουμε από τις τροφές είναι σε πολύ χαμηλότερη συγκέντρωση από αυτή που θα έπρεπε. Παράλληλα ο οργανισμός μας έχει καθημερινά μία τεράστια επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις, βιομηχανικά χημικά και βαρέα μέταλλα καθώς και από διάφορα συντηρητικά και φυτοφάρμακα είτε από τις τροφές είτε από το νερό που πίνουμε.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στις τροφές μας οδηγεί σε τεράστια έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών δηλαδή βιταμινών ,μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που με τη σειρά τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην διεργασία των διαφόρων βιοχημικών αντιδράσεων που απαρτίζουν τον μεταβολισμό και που προστατεύουν τα κύτταρά μας.

Ποια είναι όμως η τόσο σημαντική δουλειά που διεκπεραιώνουν αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο μεταβολισμό; Η παρουσία λοιπόν σε σωστή ποσότητα αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για να να ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα ένζυμα που δεν είναι τίποτα άλλο από μικροσκοπικές μηχανές που διεκπεραιώνουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα(αποκαλούνται μάλιστα και επιταχυντές του μεταβολισμού) όλες αυτές τις χημικές αντιδράσεις που αποτελούν τον μεταβολισμό. Άρα λοιπόν όλα αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται και ( συμπαράγοντες ενζύμων )είναι μείζονος σημασίας για να λειτουργήσουν σωστά με τη σειρά τους τα ένζυμα και να γίνουν με ταχύτητα όλες αυτές οι τόσο σημαντικές χημικές αντιδράσεις που απαρτίζουν τον μεταβολισμό για να έχουμε σαν αποτέλεσμα έναν ταχύτατο μεταβολισμό.

Η επάρκεια αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών (συμπαραγόντων) μέχρι πριν κάποια χρόνια θεωρούνταν δεδομένη. Σήμερα γνωρίζουμε ,μετά από πολλές έρευνες, ότι μεγάλος αριθμός χρόνιων νοσημάτων οφείλεται σε έλλειψη αυτών των τόσο βασικών συστατικών. Όταν κάποιο από αυτά τα συστατικά δεν είναι σε επάρκεια για να βοηθήσει το αντίστοιχο ένζυμο να εκτελέσει μία συγκεκριμένη αντίδραση τότε εμφανίζεται μία δυσλειτουργία στο κομμάτι αυτό του μεταβολισμού που μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Βέβαια ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός οπότε το ίδιο συμβαίνει και στα ένζυμά του. Έτσι ενώ το ένζυμο ενός ανθρώπου χρειάζεται π.χ 40 mg μία βιταμίνης για να εκτελέσει μία συγκεκριμένη χημική αντίδραση του μεταβολισμού το ίδιο ένζυμο σε κάποιον άλλο οργανισμό μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα της ίδιας βιταμίνης π.χ 100 mg για να εκτελέσει την ίδια ακριβώς χημική αντίδραση.

Άρα το να καθορίσουμε επακριβώς ποιες είναι οι ελλείψεις και σε τι βαθμό όλων αυτών το μικροθρεπτικών συστατικών (συμπαράγοντες ενζύμων) παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να είμαστε ασφαλείς στο να καθορίσουμε ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής που θα ακολουθήσει κάποιος ώστε να ισορροπήσουμε τις διάφορες ελλείψεις.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ιδικές ορμόνες που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στο κομμάτι του μεταβολισμού και στο πως κάποιος χάνει κιλά ή όχι.

Γίνονται λοιπόν ειδικές εξετάσεις σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μικροθρεπτικώνσυστατικών (συμπαραγόντων) καθώς και ειδικών ορμονών που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο μεταβολισμό και που θα μας δώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στοιχεία για τη λειτουργία και τις καύσεις του μεταβολισμού τα οποία είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και υγείας γενικότερα

Βλέπουμε λοιπόν ότι ένας οργανισμός δεν είναι μόνο αριθμούς και θερμίδες.Member Of

eiepiasoeasoa4m