5 Μύθοι για την υγιεινή διατροφή

5 Μύθοι για την υγιεινή διατροφή

5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Έξω κυκλοφορούν διαφορές συμβουλές περί υγιεινής διατροφής. Θα έχεις ακούσει κι εσύ τόσες πολλές, περισσότερες ίσως από όσες μπορείς να συγκρατήσεις. Όμως δεν έχουν όλες αυτές οι συμβουλές την ίδια αξία μεταξύ τους, ενώ κάποιες μάλιστα έχουν αποδομηθεί από τους ειδικούς. Πάμε να δούμε μερικούς από τους γνωστότερους μύθους για την υγιεινή διατροφή

  1. Μην τρως υδατάνθρακες. Αυτή είναι ίσως πια «παρατραβηγμένη» συμβουλή,αφού δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Αυτοί που πρέπει να αποφεύγεις, ωστόσο, είναι οι τυποποιημένοι υδατάνθρακες. Αντιθέτως στόχευε στο ελάχιστα επεξεργαμένους υδατάνθρακες.

  2. Τα δημητριακά είναι η βάση για ένα υγιεινό πρωινό. Αν και αυτό δεν είναι ψέμα, σίγουρα εξαρτάται από το ποια δημητριακά θα επιλέξεις. Κάποια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης (σοκολάτα, μπισκότα, κλπ), οπότε το γεγονός ότι είναι δημητριακά, δεν τα κάνει αυτομάτως υγιεινά.

  3. Να αποφεύγεις τα λιπαρά. Ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος. Η αλήθεια είναι ότι το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, ωστόσο σου παρέχει μια αίσθηση πληρότητας και βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, D και E. Επίλεξε φυτικά λίπη όπως ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο κι αβοκάντο, και πρόσεξε τις ποσότητες.

  4. Όσες λιγότερες θερμίδες καταναλώνεις τόσο το καλύτερο. Υπάρχει μια παρανόηση στο όλο ζήτημα των θερμίδων. Αν και πρέπει να ξέρεις πόσες θερμίδες καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα διατροφής, ωστόσο το σημαντικό είναι από ποια τρόφιμα παίρνεις αυτές τις θερμίδες κι όχι απλά πόσες θερμίδες παίρνεις. Ένα πρόγραμμα χαμηλό σε θερμίδες δεν είναι απαραιτήτως ένα υγιεινό πρόγραμμα.

  5. Αν γυμνάζομαι, τότε μπορώ να τρώω ό,τι θέλω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το αδυνάτισμα έγκειται στην τροποποίηση της διατροφής σου κι όχι μόνο στην άσκηση. Δεν πρόκειται για κατανάλωση λιγότερων. Πρόκειται για την κατανάλωση περισσότερων από τα τρόφιμα που είναι καλά για σένα: υγιείς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα. Έτσι η αλλαγή θα είναι μακροπρόθεσμη.Member Of

eiepiasoeasoa4m