Γονιδιακός έλεγχος διατροφής και παχυσαρκίας

Στην εποχή της προληπτικής ιατρικής, οι εξελίξεις στην επιστήμη της ιατρικής έθεσαν τις βάσεις για μία νέα θεώρηση στη διαχείρηση της παχυσαρκίας και του

χάσιμου βάρους.

Η γνώση των γονιδίων,μέσο του γονιδιακού ελέγχου,μας δίνει πλέον τη δυνατότητα λαμβάνοντας εξατομικευμένες διατροφικές και διαιτητικές ιατρικές συμβουλές να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη μάζα σώματος που πολλές φορές προκάλει αρκετά προβλήματα υγείας.

Ετσι λοιπόν η διαχείριση της παχυσαρκίας μέσο του

ελέγχου των γονιδίων

είναι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του κάθε ιατρού στον δύσκολο δρόμο της απώλειας και του ελέγχου του σωματικού βάρους του κάθε ασθενή ,προσδιορίζοντας τις συγκεκριμένες θρεπτικές ανάγκες του.

Κατά συνέπεια οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες που απαιτούνται σε μία διατροφή ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μηνπαραλείπονται θρεπτικές ουσίες που είναι απολύτως απαραίτητες στο να μην υπάρχει μακροπρόθεσμη επιβάρυνση του οργανισμού με ελλείψεις βασικών στοιχείων όπως βιταμινών,μετάλων και ιχνοστοιχείων.

Γνωρίζουμε ότι η κληρονομικότητα(γονίδια),η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σε συνδιασμό με τα υψηλά σε θερμίδες τρόφιμα έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της παχυσαρκίας.Τα γονίδια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποθήκευση και κατανομή του λίπους στο σώμα,καθώς και το πόσο εύκολα ο λιπώδης ιστός(λίπος)μετατρέπεται σε ενέργεια καταναλώνοντας θερμίδες(μεταβολισμός).

Εξετάζονται γονίδια που αφορούν μεταξύ άλλων στις ακόλουθες βιολογικές λειτουργίες:

  • Διεργασία λιπόλυσης και παραγωγής θερμότητας
  • Διαμόρφωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και εναπόθεση γλυκόζης
  • Μεταβολισμό των λιπιδίων και της ομοκυστείνης
  • Ανταπόκριση στη λήψη τροφής και αίσθημα ανταμοιβής

Η λήψη δείγματος DNA γίνεται με τρόπο αναίμακτο και ανώδυνο χωρίς αιμοληψία απλά παίρνοντας κύτταρα.

 

 



Member Of

eiepiasoeasoa4m